Några tidigare projekt kring kulturarv 

Här på RISE har vi haft turen att få arbeta med många olika slags projekt där vi ska göra något historiskt men osynligt synligt igen. Nu när vi har tre spännande platser att jobba med kan det vara intressant att lyfta fram några sådana tidigare projekt. 

ENTER Mölndal 

Tillsammans med Mölndals Stadsmuseum utforskade vi 2017-2019 två väldigt olika platser i den kommunen; Mölndals Kvarnby och bronsåldersfyndplatsen vid Tulebosjön. 

I Kvarnbyn har vattnets kraft under århundradena använts för att driva industrier som påverkat livet för folk både i närområdet och längre bort. Med hjälp av en smartphone låter vi besökarna vandra runt på området, känna vattnets kraft och öppna luckor till historien, där de lär känna några av de karaktärer som haft detta som hemvist. Vi testade här att bygga hela upplevelsen som en interaktiv hemsida, så att besökarna inte skulle behöva ladda ner någon app i förväg. Detta öppnade både möjligheter men satte också vissa begränsningar. 

Upplevelsen möjliggjordes mycket tack vare museets generösa öppna arkiv och det grundliga utforskande av platsen som konstnär Marika Hedemyr gjorde i nära samarbete med oss på RISE. Finansieringen kom genom Torsten Söderbergs stiftelse. 

Kokgroparna vid Tulebo

Vid Tulebosjön skapade vi en upplevelse med fokus på barnen. Här på en sluttning ner mot sjön hittades stora system av kokgropar från bronsåldern. Man vet inte exakt varför det anlades så många just här, och det finns stora möjligheter till egna tolkningar. Museet hade tidigare låtit skapa ett äventyrsspel där barnen får utforska kokgropsplatsen under bronsåldern, och vi kunde arbeta vidare med mycket av det material som producerats för det spelet.

Rent tekniskt använde vi modern augmented reality-teknik, där vi kunde lägga kokgropar, bronsåldershus, tidslinjer med mera i landskapet och låta besökarna se dessa genom sin smarthonekamera. 

Framtidskikaren

I Lundby stadsdel i Göteborg byggs det för fullt. De barn som växer upp här kommer uppleva stora förändringar i sitt närområde. För att göra detta lite mer synligt och låta dem lämna egna förslag tog vi 2016 fram Framtidskikaren. Med den med sig ute på stan kunde skolklasser utforska arkitekternas 3D-modell av den nya stadsdelen i VR, med allt från vyer i gatuplan till helikopteröverflygningar.

I workshops med barnen fick de sedan uttrycka sina idéer i teckningar och presentationer. Deras teckningar digitaliserades och lades in i modeller igen, så barnen kunde se sina framtidsplaner sida vid sida med arkitekternas. modellen igen och både upplevas i VR och presenteras för arkitekterna i mer traditionellt format. 

Bronsålderskikaren

Denna installation påminde teknisk sett om Framtidskikaren, men satt istället fast monterad nära en rastplats vid E6an i höjd med Tanumshede. Kikaren ämnade väcka intresse för Världsarvsområdet i Tanumshede, med animationer inspirerade av de mest kända hällristningarna och visualiseringar av landhöjningen. Installationen utomhus på en utsatt spång ställde höga krav på installationens robusthet.

Samhell

Många av oss förknippar nog hällristningar med den karaktäristiskt röda färgen. Denna är dock knappast historiskt korrekt, och det finns en önskan att hitta andra sätt att göra hällristningarna synliga för besökare. 2020 utforskade vi detta i Sverige-Norge samarbetsprojektet Samhell. Vi undersökte om en app kunde känna igen hällarna även utan någon färgifyllnad i hällristningarna. Det fungerade!

När appen väl har koll på hällen är det relativt enkelt att lägga in olika sorters digitala visualiseringar, allt från röd ifyllnad till animerade scener och tolkningar av hällristningarnas motiv. Vi upptäckte dock vissa problem när årstiderna ändras och tillväxt av alger och skiftande vattenavrinning får mönstret på hällen att förändra. Då fick appen, som tittade både på hällens form och ytmönster, svårt att hitta rätt. Här kan vi i framtiden behöva ändra så den bara använder själva formen på hällen, och inte tittar på färgerna och mönstren.