Var i designprocessen är vi nu?
I Besöksnäring 2.0 har teamet från RISE som jobbar med digital platsutveckling kommit till nästa steg, att göra så kallade designsprints med piloterna Edsleskog, Vitlycke och Borgarsyssel/Østfold museerna. Vi jobbar nu med piloterna var för sig och ska under årets första månader göra en designsprint tillsammans med engagerade på var och en av de tre platserna.
Syftet med designsprinten är att ta fram och testa en prototyp på kort tid (i just vårt fall genomförs designsprinten, från utmaning till testad prototyp, på två heldagar). Arbetet och testerna ger insikter som hjälper oss att besluta nästa steg och riktning i designprocessen.
Vad är en designsprint?
En ”designsprint” är en tidsbegränsad process som används för att snabbt designa, prototypa och testa nya idéer, produkter eller tjänster. Huvudnyttan med denna metod är att den snabbt leder fram till nyttiga insikter, vilket minskar riskerna och tidsåtgången för att utveckla nya koncept. Designsprints är en kraftigt tidsbegränsad och intensiv process som främjar fokusering och lösningsorienterat arbete. Processen är också användarcentrerad, där prototyper utvecklas och testas med riktiga användare. Detta ger värdefulla insikter och säkerställer att slutprodukten är relevant och tilltalande för målgruppen. Designsprints bygger också på samarbete genom att samla individer med olika kunskaps- och expertområden. Olika perspektiv och färdigheter bidrar till kreativitet och leder till mer innovativa lösningar. Processen hjälper gruppen att effektivt fatta beslut och prioritera. Genom att koncentrera sig på en specifik utmaning eller idé, ger denna metod en solid grund för fortsatt utvecklingsarbete, vilket är avgörande för framtida projektaktiviteter.
Designsprinten är i stora drag en komprimerad version av en designprocess och går att använda som metod flera gånger. Varje iteration ger nya kunskaper och insikter som bidrar till processens fortsatta vägval. Precis som designprocessen så består designsprinten av fem olika steg som genomförs inom tydliga och korta tidsramar.
Designsprintens 5 steg:
- Förstå: Sätta mål för sprinten och ringa in vad vi ska designa
- Skissa: Arbeta fram idéer och förslag för ”vad som skulle kunna vara”
- Besluta: Göra viktiga val för vad vi vill gå vidare med
- Prototypa: Skapa en upplevelse, äkta eller inte, som hjälper oss förstå användarnas användning och upplevelse
- Testa: Samla feedback från användare/besökare